to frontpage/til forside

This section is not available in English

Født 25.05.1938 i Roskilde
Billedhugger, maler og grafiker

Akademielev 1960-67. Billedhuggerskolen og Grafisk Skole hos Mogens Bøgild og Holger J. Jensen. Medlem af Kunstnersammenslutningen Kammeraterne 1970-79, af kunstnersammenslutningen Jylland 1978 og af Den Frie Udstilling 1979.

Curriculum Vitae


Jes Fomsgaard om John Olsen

J.O. - et truet dyr
(art grafikulus sculpturanus)

Udseende:
170-175 cm høj - underkæben dækket af korte børstelignende hårvækst, levende øjne og kroget næse. Bagbenene forsynet med grønne gummistøvler, som kan blive op til 40 cm lange.

Forekomst:
J. O. er et standdyr, der sjældent forlader den nordlige halvkugle. I modsætning til sine artsfæller har den ikke tilpasset sig storbyens cafémiljø, - og har sin hule langt fra bebygget område. Den yngler i enge, marker, gamle skove og åbne landrovere.

Brunsttid:
Januar - december, får ca. 1-2 unger.
Reden fores med skind, knogler, ældre møbler, kadavere og kagedåser.

Føden:
Består af hare, fasan, buk, lam og kan nu og da finde på at nedægge en “Gammel Dansk”.

Levevis:
J. O.’en udmærker sig ved den utrolige nysgerrighed og begejstring for selv de mindste detaljer. Og netop denne undren har medført en samlermani, som udmærker sig ved æstetiske, - og undertiden provokerende opstillinger og ordner; som den på forunderlig vis fremviser 1-2 gange om året for selv de mest forstokkede individer.

Man kan således følge dens sælsomme vandren - denne søgen, der har gjort den til en mester i at se.
Kærligheden til det forgængelige, - nedbrydelsen af grænsen mellem døden og livet. Det er den jagtmark, hvor den bevæger sig med stor dristighed og autoritet. - Vi kan derfor frit bevæge os i dette grænseløse landskab, hvor kun vores egne begrænsninger sætter hegn for oplevelsen.

J. O. er et rovdyr:
(som hører ind under jægere og Tavere-samlere). For det meste er den et fredeligt og omgængeligt rovdyr. Men kan lynhurtigt tryllebinde sit offer med gestikuleren og frekvensvarierende lydbilleder, hvorefter den med en enkelt bid hager sig fast i emnet eller offeret.

Det tilrådes derfor at have rigeligt med koks i støvlerne op til separatudstillinger, større opgaver - og andejagten.

J. O. er et truet dyr:
Galleriræset, - firmaernes letfordøjelige dekorationsplastre og kommunernes overdækkede “Sommer-kunstland” har vildledt kunstelskere og formindsket overlevelsesmulighederne for dette prægtige dyr.

Danmark kan derfor kun prale af at kunne huse ganske få af arten. Olsen er det prægtigste eksemplar her på Fyn.

Jes Fomsgaard